Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2017. október 2-án Kolozsvárra látogatott, ahol tárgyalt román partnerével Teodeor Melescanu külügyminiszterrel, az RMDSZ kolozsvári vezetőségével, Emil Boc polgármesterrel, majd részt vett a Babes-Bolyai Egyetem Magyar Tagozatának hivatalos tanévnyitó ünnepségén, és megbeszélést folytatott a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem dékánjával is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, teljesen természetes és normális, hogy Magyarország és Románia közösen lép fel az ukrán oktatási törvény módosítása ügyében. A törvénymódosítás ellentétes az Ukrajna és az Európai Unió közötti társulási megállapodással, amelynek aláírását Magyarország és Románia támogatta, így a két ország most "hátba szúrásnak" tekinti a történteket. Fontos, hogy a két ország közösen lép fel az oktatási törvény ügyében, mert ezzel világos jelzést küldhetnek, hogy az ukrán parlament az előtte fekvő jogszabályokat ne fogadja el, mert azzal még tovább csorbítanák a kisebbségek jogait.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország abban érdekelt, hogy stratégiai kapcsolat jöjjön létre és maradjon fenn Romániával, hiszen "sokkal jobb közös sikertörténeteket építeni, mint konfliktusokat kezelni". Román kollégájával egyetértettek abban, hogy nemzeti kisebbségeikre a kétoldalú kapcsolatokban erőforrásként kell tekinteni. Szijjártó Péter kitért rá: remélhetőleg a marosvásárhelyi katolikus iskola ügyét sikerül megnyugtatóan rendezni, és az RMDSZ, a katolikus egyház és a román kormánykoalíció együttműködése záros határidőn belül valóban megoldja ezt a helyzetet.

 

2020-ra egyről kettőre növelik a két ország közötti autópálya-összeköttetések számát, de ennél sokkal több összeköttetés kellene a két ország között, ezért remélhetőleg a tíz megépült határátkelőből, melyek korábban ideiglenesen hétvégenként üzemeltek, mielőbb minél több folyamatosan nyitva lesz. Európában a közlekedési fejlesztések ma már alapvetően a gyorsvasúti fejlesztéseket jelentik, ezért támogatják a Budapest és Kolozsvár közötti gyorsvasút kiépítésének tervét. Jó hír az energiabiztonság szempontjából, hogy a rendszerüzemeltetők egyetértése alapján 2019-ben már jelentős mértékű földgáz szállítására nyílik lehetőség Románia felől Magyarországra, 2022-re pedig 4,4 milliárd köbméter gázforgalmazás válik lehetővé a két ország között.