A Nemzetpolitikai Államtitkársággal és a Pro Patria Egyesülettel együttműködésben Márton Áron-emlékév keretében 2016. október 24-25-én több rendezvényt is szerveztünk, melynek célja Erdély püspöke emlékének erősítése román környezetben.

Október 24-én a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézetben került sor a Márton Áron emlékkiállítás megnyitójára, melyen Lázár Csilla, a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum igazgatója mutatta be az általa összeállított, Márton Áron életét tematikus blokkokban bemutató kiállítást. Kósa András intézeti igazgató aláhúzta, hogy a vándorkiállítás immár 32. állomására jutott el a mostani alkalommal, s azért tartottuk fontosnak a kiállítás román nyelvű változatának bemutatását a román fővárosban, hiszen Márton Áron életműve a vallásszabadság, az emberi jogok és az erdélyi magyar közösség érdekei melletti bátor kiállás példája lehet. Ioan Robu, római-katolikus érsek, a romániai Katolikus Püspöki Konferencia elnöke saját szeminarista-kori Márton Áron-élményeit felelevenítve mondott köszöntőt, azzal fejezve be, hogy imádkozik Áron-püspök boldoggá avatásáért.

A kiállítás-megnyitót követően kamarakoncertre került sor. Csendes László hegedűművész, Raluca Enea, csembalóművész és Eugen Bogdan Popa gordonkaművész Márton Áron által kedvelt zeneszerzők munkáiból válogatott.