Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese, a KDNP elnöke és Novák Katalin, Magyarország családokért felelős tárca nélküli minisztere, a FIDESZ alelnöke részt vettek a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 15. marosszentgyörgyi kongresszusán.

A nemzetpolitikáért felelős magyar miniszterelnök-helyettes Florin Citu, Románia miniszterelnöke és a jelen lévő romániai pártvezetők és RMDSZ-kongresszusi küldöttek előtt kijelentette: Magyarországnak és Romániának az az érdeke, hogy minél jobbak legyenek a magyar-román kapcsolatok. Ukrajnával Magyarországnak is ugyanaz a gondja, mint Romániának, az ott hozott törvények ugyanúgy sújtják a magyar nemzeti közösséget, mint a románt. A többi országgal viszont Magyarország ki tudott egyezni. Szerbiával megvalósult a magyar közösség kulturális autonómiája, "teljes szerb-magyar történelmi kiegyezés történt. Ha a szerbekkel meg tudtuk ezt tenni, miért ne tudnánk megtenni a román barátainkkal is" - jelentette ki a miniszterelnök-helyettes.

Semjén Zsolt azt is elmondta: a KDNP mindig is azért volt RMDSZ-párti, mert ha az RMDSZ megroppanna, helyét nem egy másik magyar párt venné át a bukaresti parlamentben, hanem senki. A magyar politikusok és polgármesterek előbb-utóbb betagozódnának a román pártpolitikába. "Ezért minden elfogadhatatlan, ami az RMDSZ-t gyengíti". Az RMDSZ nemcsak az erdélyi magyarságért felelős, hanem a többi külhoni nemzetrészért is, hiszen ami Erdélyben történik, az példa és hivatkozási alap mások számára is. Az erdélyi magyarság soha nem kért olyat, ami ne volna általánosan elfogadott az Európai Unióban. Ami másnak lehet, az nekünk is lehet, ami másnak szabad, az nekünk is szabad, ami másoknak jár, az nekünk is jár. Mindenki, aki magyar állampolgár akart lenni, magyar állampolgár lehetett.

A kongresszuson Novák Katalin, a Fidesz alelnöke, családokért felelős tárca nélküli miniszter olvasta fel Orbán Viktor miniszterelnök üdvözlő levelét, amelyben a miniszterelnök úr kitért arra, hogy „Bukarestben éppúgy, mint Brüsszelben, nyelvünk, keresztény kultúránk és identitásunk védelmében mi, magyarok még mindig csak magunkra számíthatunk. Mindez pedig arra kell ösztökéljen minket, hogy jövő tavasszal közös erővel védjük meg a magyar nemzetpolitika 2010 óta kiharcolt vívmányait”.

Novák Katalin az RMDSZ „Szívügyünk a család” mottóval megrendezett kongresszusán kifejtette, hogy a magyarországi családpolitikával „az a célunk, hogy jó legyen magyarként élni, magyar gyermeket nevelni biztonságban, békességben, szeretetben. Ez a garanciája annak, hogy végül a jövőt mi, magyarok nem mások ellenében, hanem másokkal együtt nyerjük meg”.