Nem az európai parlamenti választási kampányban kell a Magyarország ellen politikai megfontolásból indított hetes cikkely szerinti eljárást megtárgyalni, de ezen a téren az Európai Unió Tanácsa soros elnökségét ellátó Románia részéről "nem hiányzik a jó szándék" - mondta Gulyás Gergely az MTI-nek 2019. február 4-én, miután George Ciambával, a román kormány európai ügyekért felelős miniszterével tárgyalt Bukarestben.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter leszögezte: az eljárást egyértelműen Magyarország bevándorláspolitikája miatt indították az EP-ben többségben lévő bevándorláspárti erők. Meglátása szerint a bevándorlás kérdésében hasonló a román és a magyar álláspont, Románia szerint is meg kell akadályozni az illegális bevándorlást, a román elnökség egyik célja pedig éppen a belső határellenőrzés nélküli övezethez való csatlakozás. Románia felkészült arra, hogy a schengeni térség tagja legyen, és Magyarország épp ezért nem tartja szerencsésnek a csatlakozás ügyét más feltételekkel összekötni.

Gulyás Gergely szerint számtalan nagy jelentőségű, Magyarországot is közvetlenül érintő ügy szerepel napirenden a román uniós elnökség idején, és köztük vannak olyanok is, ahol közös magyar-román érdekek vannak. Ezek közül a következő hétéves EU-ciklus költségvetését emelte ki. Mind Magyarország, mind Románia azt szeretné, ha sem a kohéziós-, sem az agrártámogatások nem csökkennének, és ha a tagállamok a befizetéseiket növelni tudnák, pótolva a brit kilépés miatt kieső költségvetési forrásokat.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel is találkozott Bukarestben, akivel egyebek mellett az EP-választásokra történő felkészülésről beszéltek.