Hírek

Novák Katalin köztársasági elnök hivatalos látogatása Bukarestben

Novák Katalin köztársasági elnök 2022. szeptember 7-én Klaus Iohannis román államelnök meghívására egynapos hivatalos látogatást tett Bukarestben. A román elnök az idén június 10-én Bukarestben megrendezett B9 elnöki csúcstalálkozót követően hívta meg hivatalos látogatásra magyar partnerét, ezt megelőzően elnöki látogatásra Bukarestben 2010-ben került sor, román államelnök 2009-ben járt utoljára Budapesten.

Tovább

Orbán Viktor előadása a XXXI. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban 2022. július 23. Tusnádfürdő (Băile Tuşnad)

Jó napot kívánok, tisztelt Hölgyeim és Uraim! Örülök, hogy látom Önöket. Németh Zsolt azzal kért fel engem, azzal a figyelmeztetéssel hozott ide ma délelőtt, hogy pontosan fele olyan hosszan beszéljek, mint szerettem volna. A „fele” jó szó a magyarban. Egyszer a pápát is megkérdezték, hogy mennyien dolgoznak a Vatikánban, mire ő azt mondta, hogy a „fele.” Nos, igyekszem összefogottan előadni a mondandómat. Nem lesz könnyű végighallgatni, mert sok mondandóm van, és úgy látom, hogy meleg lesz. De hát egészséges bárány bírja a bundáját, és végül is legutóbb 2019-ben találkoztunk, annak most már három éve. Jó, hogy újra együtt lehetünk, szabadon, barátokkal, kiülhetünk a teraszra, és megihatjuk a fröccsünket. Jó okunk van, hogy Fidesz-fröccsöt igyunk, az kétharmad-egyharmad, és ebből is látszik, hogy van, ami örök.
Tovább

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2022. július 12-én Bukarestbe látogatott, ahol megbeszéléseket folytatott partnereivel aktuális nemzetközi, kétoldalú és nemzetpolitikai kérdésekről.

2022. július 12-én Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kétoldalú megbeszéléseket folytatott Bukarestben román partnerével, Bogdan Aurescu külügyminiszterrel, Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettessel, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökével, illetve Virgil-Daniel Popescu energiaügyi, Constantin-Daniel Cadariu vállalkozásügyi és turisztikai miniszterrel, a magyar-román Gazdasági Vegyesbizottság társelnökével, valamint Novák Károly Eduárd sport- és Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszterrel.

Tovább

Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke 2022. május 19-22. között Romániába látogatott.

Erdélyi látogatása során elnök asszony Kolozsváron találkozott Kelemen Hunorral, Románia miniszterelnök-helyettesével, az RMDSZ elnökével, majd részt vett a Fehér megyei Magyarlapád felújított református templomának újraszentelésén, illetve tíz, magyar kormányzati támogatásból megújult templom (Csombord, Magyarlapád, Székelykocsárd, Gyulafehérvár, Alvinc, Marosszentimre, Szászváros, Kéménd, Algyógy, Magyarigen és Boroskrakkó) közös újraszentelésén.
Tovább

Őexcellenciája Novák Katalin asszonyt, Magyarország köztársasági elnökét ünnepélyesen beiktatták hivatalába. A köztársasági elnök beiktatási beszédének leirata.

Tisztelt Honfitársaim, kedves Vendégeink! Hálával a szívemben jöttem ma ide. Hálás vagyok azért, hogy itt van velem a családunk apraja-nagyja, és így szólhatok Önökhöz. Hálás vagyok azért is, hogy ennyien együtt vagyunk! Köszöntöm a világ összes magyarját, azokat is, akik távolból kísérnek bennünket figyelő szeretetükkel.
Tovább