Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2022. november 29-30-án Bukarestben részt vett a NATO külügyminiszteri ülésén. A NATO-tanácskozás napirendjén az ukrajnai háború globális hatásai, a gazdasági recesszió, a terrorfenyegetettség erősödése és az energiaellátási válság kérdései is szerepeltek. A tanácskozás kapcsán a magyar külügyminiszter kijelentette: a NATO megerősítette a "nyitott kapuk" politikáját, azonban világos, hogy egy adott ország csakis akkor csatlakozhat a katonai szövetséghez, ha az nem veszélyezteti, hanem megerősíti a jelenlegi tagállamok biztonságát.

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert a bukaresti NATO-tanácskozás előtt hivatalában fogadta Cseke Attila fejlesztési, közmunkaügyi és közigazgatási, Novák Eduárd sport-, valamint Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter. A találkozók kapcsán Magyarország külgazdasági és külügyminisztere kifejezte, mennyire büszkék vagyunk arra, hogy a román kormány stabilitásához hozzájárul az RMDSZ.

 

A NATO-ülés után Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter rövid kétoldalú megbeszélést tartott Ilia Darchiashvili georgiai külügyminiszterrel, majd aláírták a magyar és a georgiai külügyminisztériumok közötti együttműködést szabályozó egyetértési megállapodást.