A Három Tenger Kezdeményezés bukaresti csúcstalálkozójára 2018. szeptember 17-18-án került sor, amely fontos előrelépést jelentett az államfői szintű politikai befektetések konkrét megvalósításokhoz történő kapcsolódásában. Ennek következtében a csúcstalálkozó célja a közlekedés, az energia és a digitális összeköttetések területeihez kapcsolódó konkrét előrelépés volt. Magyarországot az eseményen Zákonyi Botond nagykövet képviselte.

A csúcstalálkozó egyik fő célkitűzése a három fő stratégiai projekt kiválasztása volt a három területen - az energia, a digitális és a közlekedés -, így válaszolva a részt vevő államok igényeire és prioritásaira, miközben jelentősen hozzájárult a Három Tenger Kezdeményezés átfogó céljához.

A csúcstalálkozó elképzelései között szerepelt, hogy felkeltse a többi fontos partner, például az Európai Uniós intézmények, a nemzetközi és regionális pénzügyi intézmények, az üzleti vállalkozások és a releváns EU-tagállamok érdeklődését, támogatását és részvételét, valamint fenntartsa az USA támogatását a transzatlanti egység megközelítésben, valamint feltárja a potenciális szinergiákat a región kívül tevékenykedő egyéb érdekeltekkel.