2018. szeptember 27-én került sor a Nagykövetségünk által szervezett kerekasztal beszélgetésre és az azt követő üzleti fórumra, amelyen a magyar és román Smart City témakörhöz kapcsolódó projekteket ismerhették meg a résztvevők. A rendezvényünk keretei között bemutatott projektek három fő területre összpontosítottak: városfejlesztés, lakókörnyezetünk megóvása; technológiaorientált intelligens városi szolgáltatások és üzemeltetési feladatok; az intelligens fejlesztések háttere, fejlesztési és innovációs rendszerek kiépítése.

Zákonyi Botond nagykövet nyitóbeszédében kitért az „okos város” kifejezés értelmezésére, amelyet a szereplők számos különböző mélységű és terjedelmű definícióval magyaráznak. Az okos város létrejötte egy több szereplős folyamat. Részt vesznek benne a városi önkormányzatok, felsőoktatási, állami, sőt uniós intézmények, amelyek célokat és keretet adnak a fejlesztéseknek, a technológiaszállító cégek, amelyek eszközöket és megoldásokat tudnak hozzátenni, valamint a település lakói, akik érdekében az egész történik – mondta a Nagykövet.

Vajta László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyetemi docense, a Smartpolis Tudásközpont igazgatója szerint "az intelligens város a régi és új technológiák összehangolását” kell, jelentse.

Besenyei Sarolta (moderátor) és Ciprian Alexandru-Caragea a Romániai Smart City és Mobilitás Egyesület képviselői felhívták a hallgatóság figyelmét a Romániában megvalósított több mint 200 okos város megvalósított projektre.

A városi szövet megújításának kitűnő példáját mutatta be a Cordia Románia (Futureal Csoport) marketing és értékesítési igazgatója, a Corvin-sétány példáján keresztül. Az INTER TAN-KER Zrt. vezérigazgatójának előadása az okos város és az új városi közlekedési modell kérdéseinek megoldását vázolta. A budapesti közlekedési dugók és forgalmi torlódások megoldása érdekében hét hónapja működik a MOL Limo által bevezetett új közlekedési szolgáltatás.

Bukarest és Ilfov megye közlekedési infrastruktúrájának és rendszerének korszerűsítését és megújítását EU-s források támogatják, a tevékenység alapját a Fenntartható Városi Mobilitási Terv képezi. A Bukarest-Ilfov Közösségi Közlekedésfejlesztési Egyesület a területhez tartozó 42 helyi önkrományzat együttműködése és a Terv kezdeményezései révén valósítja meg a térség fejlesztését.

Az intelligens fejlesztések megoldásait világították meg az utolsó előadások, köztük a KONsys Kft., az Intrarom S.A., a Digitax és Clico Romania vállalatok konkrét technológiai megoldásai, amelyek az intelligens városok energia- és információ menedzsmentjéről, a közszolgáltatások digitalizálásának átfogó bemutatásáról és az intelligens fejlesztés kulcsfontosságú tényezőiről szóltak.

Az előadásokat követő üzleti találkozók támogatták a magyar és román előadók, intézmények és cégek képviselői közötti kapcsolatépítéseket, megalapozták az elkövetkező időszak közös, okos város projektjeit.